TBI Bank оглави две банкови класации по ефективност и устойчивост на Капитал

TBI Bank е №1 в класациите „Ефективност и рентабилност“ и „Устойчивост и динамика“ на специалното издание на Капитал К10 „Най-добрите банки“ за 2017 г. Вестникът подрежда банките в България по критерии като стабилност и риск, ефективност и рентабилност, устойчивост и динамика.

Благодарение на профила си в потребителското кредитиране и добрите резултати по ключовите за класацията „Ефективност и рентабилност“ показатели, TBI Bank изпреварва миналогодишния лидер ДСК. Водещи за първото място са показатели като нетен лихвен марж, съотношение на разходи и приходи, печалба преди обезценки/активи, възвращаемост на активите и на собствения капитал.

Банката оглавява и класацията „Устойчивост и динамика“, като измества дългогодишния лидер в категорията Прокредит банк. Челното класиране на TBI Bank се дължи на високия нетен лихвен марж, идващ от потребителските кредити, и бързия растеж, който генерира стабилен приход от такси и комисиони.

През 2017 г. TBI Bank заема 9 място в общата класация на банките в България, направена от К10. Изданието включва интервю с Питър Барон, изпълнителен директор на TBIF Financial Services, компанията-собственик на TBI Bank, който казва, че програмният код ще е новият задължителен чужд език за банковите служители. Барон споделя, че TBI Bank не е тук, за да поставя едногодишни рекорди, а да изгради устойчив бизнес. Думите му се потвърждават от първото място и в класацията по устойчивост.

Денис Горбунов, Главен финансов директор, коментира резултатите:

“Групата на TBI постигна рекордни резултати и се изкачи до първото място на пазара от гледна точка на ефективност. Консолидираната ни печалба по IFRS за 2017 г. е 19.9 млн. евро, което е почти 20% ръст спрямо 2016 г. Водещите двигатели са стабилното представяне на бизнеса, което доведе до значителен ръст в портфолиото ни от потребителски кредити (39% спрямо 2016), като в същото време запазихме цената на риска и оперативните разходи под контрол. Нашата цел е да продължим да самофинансираме всичките ни проекти, свързани с дигитализацията, за да се превърнем в дигитална банка от следващо поколение.“

Източник: TBI Bank

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *