CNN: Руски шпиони крадат тайни на ЕС и НАТО от България

Българският шпионски скандал беше отразен от CNN. Медията показва тайно заснето видео как е действал предполагаемият шпионски кръг в София. На него се вижда жена в бяло яке, която пристига в руското посолство в българската столица и си говори с неидентифициран човек.

Вътре в правителствена сграда камера за наблюдение е уловила мъж, броящ пари на бюрото си – очевидно платени за услугата. А в записан телефонен разговор предполагаемият лидер на групата разказва на съучастник как баща му е плакал на смъртта на Сталин. После си говорят за пари.

Така накратко CNN обобщава част от събраните доказателства от българската прокуратура и представя хронологията на скандала, подчертавайки, че разкритията на направени дни преди визитата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на срещата на НАТО. Освен това журналистите Тим Листер и Нина дос Сантос подчертават високите позиции на задържаните и опасенията, че са имали достъп до класифицирана информация. Те цитират главния прокурор Иван Гешев, че подобен шпионаж е „невиждан от 1944“.

Цитиран е и премиерът Бойко Борисов, който призова Москва да спре шпионските си операции в София и заяви: „Приятелството си е приятелство, винаги сме го показвали“.

CNN припомня и предишните случаи на предполагаем руски шпионаж в София и подчертава стратегическото местоположение на страната на брега на Черно море.

Последните арести предизвикаха нова криза в отношенията Русия-България, които са традиционно близки заради споделената славянска култура и принадлежност към Ортодоксалната църква. Но, ако българските прокурори са прави, то Кремъл гледа на България като на „лесна мишена“ – задна врата за разузнаване на тайни на НАТО и ЕС и оръжия за Украйна, обобщава материалът.

Източник: tribune.bg

Снимка: pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *