52% от леглата за лечение на COVID болни са заети, 42% от интензивните легла са пълни

52% от леглата за пациенти с коронавирус са заети. 42% от интензивните легла също са заети. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на пресконференцията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Минали са само 10 дни от въвеждане на мерките. Кривата на заболеваемостта е много крехка, така че е рано да говорим за успех. Остават ни 10 дни до 21 декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорехме“, каза министър Ангелов.

„Ситуацията в Европа е доста сложна. На база 14-дневна заболяемост, в момента у нас тя е 554 на 100 хил. население. Ние сме на 9-то място сред държавите от ЕС. По този показател сме на 3-то място на Балканите. На второ място сме в ЕС по смъртност“, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Най-хубавото в тази работа е, че в момента се бележи слаба, крехка тенденция за намаляване на общия брой на заболели, което не бива да намали нашата бдителност“, посочи той.

„Не се готвим да отворим детските градини. Имаме нужда от цялата информация през тази седмица, за да вземем това решение. Към настоящия момент данните не ни водят към това решение. Когато имаме достатъчно данни, ние ще вземем или няма да вземем това решение“, каза здравният министър.

„Непредвидимо протича ходът на заразата. Тепърва идва зимата. Имаме нужда от всички хора, нека не се отказваме по средата на пътя“, призова той.

Източник: tribune.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *