Честит рожден ден на …. GOOGLE!

Интернет компанията Google чества рожден ден на 27 септември!

Малко история: Google Inc. е Интернет и софтуерна корпорация в Съединените американски щати. Тя е дъщерна компания на Alphabet Inc., специализирана основно в търсенето в Интернет. Нейната мисия, както е формулирана от компанията, е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки.“

Google е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния. Служителите на фирмата по цял свят са над 50 000. Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно.

Фирмата е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин, докато са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Регистрират се като частна компания през 1998 г.

Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи получава от главната услуга, която предлага – Google Търсене – генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка).

Втората най-известна услуга на платформата е видеопорталът Youtube.

Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата „гугол“ (googol), която е математически термин за единица, последвана от 100 нули (10100). Поради широката употреба, думата е добавена в Оксфордския английски речник.

В празнични дни, в рождени дни на известни личности, при популярни събития, Google търсачката заменя логото си с така наричаните дудли (англ. doodle – рисунка, драскулка), представляващи картинки, анимации или даже малки игри, отнасящи се за даденото събитие.

Интересен факт за нас е, че един от вицепрезидентите на компанията от 2015 г. е българинът Богомил Балкански.

Източник: bg.wikipedia.org

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *