Разхлабват мерките: Учениците в клас от 12 април, детските градини отварят на 5 април

Нови 4 497 случая на COVID-19 са установени у нас за изминалото денонощие. Направени са 19 424 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Хоспитализирани с инфекцията са 9 679 души, от които 752-ма – в интензивни отделения. 203 са починалите с коронавирус за последните 24 часа. Отчетените като излекувани са 3 112 през последното денонощие.

На фона на тази обстановка здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че ще има разхлабване на мерките.

„Това, което е обсъдено с НОЩ, е от 12 април учениците да се върнат в клас. Това отново ще се случва по график и на ротационен принцип. Яслите и детските градини се очаква да отворят на 5 април“, уточни проф. Ангелов. Той посочи, че за заведенията е обсъдено да бъдат отворени тези, които имат открити площи и се подготвя заповед това да се случи от 1 април.

„От 1-ви април театрите ще работят с капацитет 30%. Моловете и големите магазини няма да бъдат отваряни“, допълни министърът на здравеопазването.

„По отношение на ресторантите – ще да бъдат разрешени да работят само тези с градини. До края на деня ще има заповед“, изтъкна проф. Ангелов. По думите му от 5-ти април децата ще се върнат в детските градини и яслите.

„От 5 до 12 април заедно с министъра на образованието ще изработим програма за връщане в клас на учениците от 1-ви до 12 клас“, ангажира се министър Ангелов. Той допълни, че от 1-ви април фитнесите ще работят от 30% капацитет, както и че не се  предвижда да се провеждат мероприятия на закрито до края на април.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че на 450 000 души у нас вече е поставена поне една доза от ваксина срещу коронавирус.

„Вървим към плато“, увери доц. Кунчев. Той подчерта, че получените днес ваксини ще се разпределят между РЗИ-тата в страната.

Относно броя на ваксините, който се очакват у нас, 230 000 дози трябва да пристигнат до края на седмицата, а 700 000 – следващия месец.

„Успяхме да подготвим всичко, което беше необходимо за третата вълна, системата е обезпечена. Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислород навреме“, посочи здравният министър. Той бе категоричен, че ако има затруднения с доставката на кислород в болниците, ще издаде заповед, с която ще спре износа му. Проф. Костадин Ангелов призова още хората да бъдат „сигурни и спокойни“ във връзка с провеждането на изборите, защото се предприемат всички необходими мерки.

Източник: tribune.bg

Снимка: pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *