„Очите на Бога“ – Уникалната българска забележителност!

Пещера Проходна или „Очите на Бога“ е една от най-известните пещери в карстовия район край с. Карлуково, община Луковит.

Уникалната геоложка забележителност се намира на 250 м надморска височина. Пещерата е лесно достъпна, точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото).

prohodna

Феноменът е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 365 метра и височина на входовете 56 метра.

В следствие на ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът „Окната“ или „Очите на Бога“ – две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Това дава и уникалния облик на пещерата. Погледнати от долу, те изключително много наподобяват очи, които сякаш се взират в посетителите. Пещерата е естествено осветена и ефектът е поразителен, особено при слънчево време.

През 1962 г. е пещера Проходна е обявена за природна забележителност.

Интересен факт е, че тя се служи като естествен декор за много кинопродукции, като: „Време разделно“, „Борис I”(Стефан Данаилов), „The Way Back“(Ед Харис, Колин Фарел), „Версенжеторикс“(Кристоф Ламбер) и др.

Според археолозите, в дълбока древност пещерата е била важен окултен обект за местните жители, където са се извършвали различни ритуали. Сега Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват пещерни бънджи скокове.

Източник текст и снимки: Карлуково, Wikipedia.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *