Магията на Клисурския манастир!

Клисурски манастир – манастир на векове история и четвъртия по големина в България, след Рилската света обител, Бачковския и Троянския манастир. Манастирът „Свети Свети Кирил и Методий“ днес е напълно действащ девически манастир. В миналото той е бил мъжки манастир, но през 2008 г. това се променя и става свещено място за монахини.

Клисурски-манастир-2

фото: Стоимен Стоименов

Клисурският манастир е бил централно място за книжнина и духовен живот, още по времето на Второто българско царство в 1240 г. През вековната си история манастирът е бил многократно подлаган на набези и разрушаван. През 19 век е напълно възобновен, за да може днес да го посетите и да се потопите във величието му.

Манастирът се разполага в полите на Стара планина, в подножието на връх Тодорини кукли. През 19 век със задачата да върне предишния блясък на манастира, се залавя Архимандрит Антим от Берковица. Той сам през 1869 г. построява кухнята на манастира, а по-късно и параклиса му „Свети Никола“.

Клисурски-манастир-3

фото: Стоимен Стоименов

Днешният храм „Свети Свети Кирил и Методий“ е построен до 1890 г. Лека-полека манастирският комплекс отново добива грандиозни размери със стопанските си сгради и храмовете си.

Клисурският манастир е официално осветен от Митрополита на Видин, през 1891 г. Главната църква на манастирския комплекс е реставрирана от майстор от Самоков. Той изработва и уникалния иконостас на църквата. Манастирът е красиво поддържан, в него можете да научите много за бурната му история, както и да отседнете в уютния манастирски комплекс.

Клисурски-манастир-4

фото: Krassimir Hristov‎

Интересна част от Клисурския манастир е неговото ателие за икони. В него монахините изработват автентични икони, по старите традиции на Охридската иконописна школа. В манастира се помещава и малък музей с историята на Видинска църковна епархия. В него ще видите уникалните вещи на Антим Първи – първият български екзарх.

В двора на манастира има и аязмо, за което се носи легенда, че дава лековита вода на поклонниците. Клисурския манастир е духовно и магнетично място, затова отделете му малко внимание!

Източник: opoznaybulgaria.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *