Любопитно: Риана разгневи правителството на Индия

Певицата подкрепи масовите протести на земеделските производители в страната.

Певицата Риана разгневи правителството на Индия, след като подкрепи масовите протести на земеделските производители в страната.

Публикация в Туитър на поп звездата привлече вниманието на света към каузата на протестиращите фермери. Часове след това обаче Индия започна безпрецедентна реакция срещу екзотичната барбадорка, съобщава BBC.

В туит към своите над 101 милиона последователи Риана сподели статия на CNN за отношението на органите на реда към фермерите и попита:

„Защо не говорим за това?!“.

Няколко часа по-късно шведската активистка Грета Тунберг, която има 4,6 милиона последователи, също се намеси:

„Ние сме солидарни с #FarmersProtest в Индия“.

Туитът на Риана скоро се превърна във вирусен, събирайки над 700 000 харесвания.

Позицията й идва след като тази седмица властите предприеха невиждани мерки срещу стотиците хиляди фермери, разположени на лагери в покрайнините на Делхи от ноември насам. Органите на реда изградиха тежки укрепления на три лагера в Газипур, Тикри и Сингху, издигнаха бетонни прегради, изкопаха окопи, поставиха огради от бодлива тел и циментираха железни гвоздеи по пътищата, като на практика прекъснаха възможността да се посещават или напускат обектите.

Доставките на вода и храна на протестиращите фермери са ограничени, а на всичките три обекта са разположени паравоенни войски и полиция.

Ответният удар на правителството срещу реакцията на Риана не закъсня. Министерството на външните работи публикува официално изявление, в което критикува „знаменитости и други“ за техните „нито точни, нито отговорни“ коментари. В него се казва още, че става въпрос за разпространение на пропаганда, която заплашва единството на Индия.

Някои проправителствени новинарски канали засилиха гласа на властта в Индия. Боливудска актриса, известна със своите проправителствени убеждения, нарече Риана „порно звезда“, а женоненавистни тролове дори приветстваха бившия й приятел Крис Браун за нападението срещу нея през 2009 година.

Министърът на вътрешните работи Амит Шах написа в Туитър в сряда вечерта с хаштагове #IndiaAgainstPropaganda и #IndiaTogether.

 „Никоя пропаганда не може да възпре единството на Индия! Никоя пропаганда не може да спре Индия да постигне нови върхове! Пропагандата не може да реши съдбата на Индия … само Прогресът може. Индия стои единна и заедно, за да постигне напредък“, пише той.

Скоро след това други министри, звезди от Боливуд и играчи на крикет също започнаха да пишат, използвайки един или и двата хаштага, използвани от г-н Шах.

„Суверенитетът на Индия не може да бъде компрометиран. Външните сили могат да бъдат зрители, но не и участници. Индийците познават Индия и трябва да вземат решение за Индия. Нека останем обединени като нация“, пише играчът по крикет Сачин Тендулкар.

Подобни или дори идентични туитове споделиха и други известни личности, което предизвика предположенията, че те съобщенията са  координирани от пресцентъра на управляващата партия.

Протестите се превърнаха в най-неразрешимото предизвикателство за правителството на премиера Нарендра Моди.

Десетки хиляди фермери протестират по границите на Делхи срещу три нови земеделски закона в продължение на повече от два месеца.

Прокараните от парламента закони през септември целят да облекчат правила за ценообразуване, складиране и продажба на селскостопанска продукция.

Правителството обяви, че законите са част от реформи в земеделието, които ще помогнат за увеличаване на доходите на фермерите, премахване на посредниците и увеличаване на частните инвестиции.

Според фермерите обаче тези закони ще помогнат на големите корпорации и ще ги оставят на милостта на свободния пазар.

Протестиращите, включително възрастни мъже, жени и деца, отказват да помръднат дори по време на ледените зимни температури, къмпингуват на открито, живеят и спят по улиците. Десетки също са загинали.

Правителството предлага да спре действието на законите за 18 месеца, но фермерите казват, че те трябва да бъдат отменени.

Миналата седмица протестът попадна в световните медии, когато ралито на трактори от фермерите завърши с жестоки сблъсъци, при които протестиращ загина, а стотици полицаи и протестиращи бяха ранени. Някои демонстранти нахлуха в историческия Червен форт в Делхи и го окупираха, докато полицията ги прогони.

Десетки хиляди почитатели на Риана я приветстваха за привличането на глобалното внимание към „важна кауза“. Но мнозина я критикуваха, че застава на страната на протестите срещу законите, защитени от правителството и неговите поддръжници.

Източник: tribune.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *