Личност на деня: Лъчезар Цветанов – изобретател на говореща книга за слепи!

книга-за-слепиНавършиха се точно 15 години от представянето на изобретената от Лъчезар Цветанов дигитална говореща книга за незрящи!

На 22 октомври 2002 г. американската информационна агенция „Асошиейтед прес“ съобщава за нова дигитална говореща книга за слепи, изработена от българина Лъчезар Цветанов.

23-годишният тогава младеж от София е студент по промишлен дизайн в университета „Бриджпорт“ в Кънектикът, САЩ. За изобретението си той получава награда от 5000 долара.

Българинът е победител в конкурс, в който участват 28 училища по дизайн. Неговото изобретение печели първо място сред 146 предложения.

На външен вид книгата изглежда като всички останали издания, но разтворена, тя има само две дебели страници и множество бутони с различна форма.

С тяхна помощ незрящият читател може да прелиства напред и назад страниците, да си прави бележки или да се прехвърли бързо на вече набелязан пасаж.

„Дигиталното говорещо откритие на българина е много полезно“ – отбелязва американската агенция. Говорещата книга не се различава от обикновените и може спокойно да бъде подреждана в библиотека.

Книгата е изложена в библиотеката на американския Конгрес, която обслужва незрящи.
Планирано е да се запишат около 30 000 произведения, предимно класически литературни творби, на дигитален носител на стойност 75 милиона долара.

Източник: books.google.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *