Йордановден е!

Православната църква чества днес третия по значимост християнски празник –  Богоявление. Според библейската легенда на този ден Йоан Кръстител покръстил Исус Христос в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. В България този празник се нарича Йордановден.

Той има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С празника се слага край и на така наречените „мръсни дни”. 

Българите вярваме, че както тогава небето се отваря, и Господ изпълнява желания.

На този ден се извършва освещаване на водата и се изнася литургия и водосвет. Църковният служител хвърля кръст във водата, а който не се страхува от студа, скача след кръста в надпреварата да го извадят.

Имен ден празнуват всички с имената: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *