Джо Байдън се закле, стана 46-ия президент на САЩ

Джо Байдън положи клетва и стана 46-ия президент на САЩ.

„Заклевам се да отстоявам и защитавам длъжността на президент на САЩ и да пазя Конституцията на САЩ. Нека Господ да ми е на помощ“, заяви Байдън в клетвата си.

Байдън положи клетва върху семейната Библия, която също е използвал през 2009 и 2013 г.

Първата жена вицепрезидент в историята на САЩ Камала Харис също положи клетва.

Тя е първата тъмнокож вицепрезидент на страната и първият вицепрезидент с корени от Южна Азия. Съпругът на Харис, Дъг Емхоф, държеше Библията, докато тя полагаше клетва.

В първото си слово като държавен глава Байдън заяви, че страната му отново е една обединена нация.

„Днес е денят на Америка, денят на демокрацията. Америка е минала през много предизвикателства, но винаги е успявала да се справи. Демокрацията е безценна и крехка. И в този момент, приятели, демокрацията победи“, заяви той.

„Това е една велика нация, ние сме добри хора. Има много за вършене, трябва да се постараем да свършим всичко, което можем. Малко хора в нашата история са имали по тежка задача – вирусът. Цялата планета се бори за оцеляване. Ясно ни е, че в момента има крайни политически сили и домашен тероризъм. Но ние ще се справим“, заяви Байдън по отношение на крайните привърженици на Тръмп.

„Душата ми е в това да обединя Америка и хората, каня всеки американец да се присъедини към мен. Трябва да се бием с враговете си – гнева, болестите и безработицата“, подчерта току-що встъпилият в длъжност американски президент, който заговори за „грозните реалности на расизма“, които разединяват САЩ. 

„Нека да покажем уважение за околните. Няма нужда да живеем във врящ казан, всяко едно различие не е причина за омраза. Следва да отхвърлим културата, в която самите факти се манипулират, дори се измислят. Нека се възвишим над това“, призова той.

„На всички, които помогнаха на кампанията ми, благодаря. На тези, които не ни поддържаха, искам да кажа нещо, което идва от сърцето ми – нека имаме различия, това е демокрация, но правото да имаме различия и да ги изразяваме по мирен начин е свещено“, каза още Байдън. И обеща да се бори еднакво за хората, които го подкрепят и за тези, които не го подкрепят.

„Трябва да прекъснем тази вътрешна война в нашето общество“, апелира президентът. 

Той поздрави и своя вицепремиер Камала Харис, за това че става първата жена-вицепрезидент в историята на САЩ.

Източник: tribune.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *