БЪЛГАРСКИЯТ ПРИНОС КЪМ АСТРОНОМИЯТА – НАЙ-ДАЛЕЧНАТА ПЛАНЕТА

Най-отдалечената планета, известна на астрономите, се намира на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец.

Българският принос към астрономията и фундаменталните космически открития?

Това е най-отдалечената планета, известна засега на астрономите. Намира се на 5 000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е проф. Димитър Съселов.

Кой е той?

Астрономът Димитър Съселов е роден в София през 1961 г. Завършва прогимназия в Несебър и ГПАЕ „Гео Милев“ в Бургас. Следва във Физическия факултет на Софийски университет.

През 1980 г. негово научно изследване по астрономия е публикувано в международно издание. Това е причината да бъде поканен от Световната астрономическа асоциация да специализира в Торонто, Канада.

През 1998 г. е поканен за професор в „Харвард“, където между 1999 г. и 2003 г. е главен лектор в Департамента по астрономия.

Понастоящем Димитър Съселов е директор на Харвард-Смитсониън Център по астрофизика и на новия мултидисциплинарен център Origins of Life Initiative.

Изследванията, с които проф. Съселов добива международна известност, са свързани с откриването на други подобни на Земята планети извън Слънчевата система, обикалящи около звезди (екзопланети).

Чрез разработения от Съселов и сътрудниците му метод на транзитното търсене, през 2003 г. те откриват най-далечната засега планета OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец.

Димитър Съселов е автор на книгите „Stellar Pulsation“ (2001) и „Pulsating Stars“ (1998).

Източник /текст и снимки/: Уикипедия, ted.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *