БНБ пуска сребърна монета „Дряновски манастир“

От 28 октомври 2019 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Дряновски манастир“ от серията „Български църкви и манастири“.

Цената на монетата е 78 (седемдесет и осем) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 28 до 30 октомври 2019 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Дряновски манастир“ ще се продава без ограничения.

На лицевата страна на монетата са изобразени следните елементи (отляво надясно): в полукръг надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“; годината на емисията „2019“, под нея емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, отдолу номиналната стойност „10 ЛЕВА“; вдясно каноничен образ на Св. Архангел Михаил.

На обратната страна на монетата е изобразен манастирският комплекс на Дряновската обител. В полукръг отгоре има надпис „ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР“.

Източник: бнб

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *