„Барометър“: 8% преднина на ГЕРБ пред БСП

Социалистите разчитат на твърд електорат, бойкотът на НС не им носи позитиви.

В края на ноември и на ръба на затягащи се противоепидемични мерки одобрението към ГЕРБ не търпи значителна динамика и партията остава водеща политическа сила (20,1%). Това се казва в изводите на последното социологическо проучване на „Барометър“.

БСП остават на второ място с 12,5%, като разчитат на подкрепата предимно на твърдия си електорат, а опитите им да блокират работата на Народното събрание и приемането на бюджета за следващата година, като не влизат в пленарната зала, не им печели одобрение и не привлича нови избиратели.

Не им помага и яростната им съпротива срещу дистанционната работа на депутатите и гласуването на закони от парламента по електронен път при условие, че многократно са заявявали подкрепата си за електронно гласуване при провеждане на избори.

ДПС събират 7,9% със своя традиционен електорат.

Твърдата и ясна позиция за отстояване на българщината в Македония укрепи позициите на ВМРО. Освен традиционно твърдото си избирателно ядро Патриотите получават и подкрепата на периферни избиратели и по този начин стават опонент на ДПС за третото място. Заявка да гласуват за ОП дават 7,6% от избирателите. Да не забравяме, че на президентските избори за председателя на партията Красимир Каракачанов гласуваха 15% или около 600 000 избиратели.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ задържа нивата си на одобрение без промяна, същото се отнася и за Демократична България, които остават в рамките на твърдия си електорат от десни избиратели от големи градове.

30,9% заявяват, че няма да гласуват, а 9,1% от анкетираните се колебаят.

Проучването е проведено в периода 24-29.11.2020 г., със собствено финансиране, сред 847 души на възраст над 18 г., чрез телефонни интервюта, по методика „Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол“.

Източник: tribune.bg

Снимка: pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *